27 februari 2021

Bénédictine

 Bénédictine, likeur van Fécamp

In Fécamp (Normandië – Frankrijk) vind je de plek waar de Bénédictine werd gemaakt.
Het paleis van de Bénédictine kan bezocht worden, ook met degustatie.
Onderstaand recept is een eenvoudige versie.

Een recept met een dichtere benadering qua kruiden en processen vind je in de post Bénédictine bij Moonshine.


Ingrediënten:

  • 1 l alcohol 40 % vol
  • gedroogde kruiden:
    • 1,5 g zwarte thee
    • 1 kruidnagel
    • 0,5 g nootmuskaat
    • 3 g citroenzeste
    • 4 g kardemonzaden
    • 0,25 g kaneelpoeder
    • 1 g korianderzaden
    • 3,5 g lindebloesem
    • 1 g lavendelbloemen
    • 2 g engelwortel
    • 2 g hop
  • verse kruiden: 
    • 3 g citroenmelisse (bloeiende plant: bloemknoppen en bladeren)
    • 1,5 g muntbladeren
  • 3 g eiken chips Frans medium toast
  • 200 g vloeibare acaciahoning
  • 1 g saffraan
  • 1/4 doorgesneden vanillestok

Materiaal:

  • precisieweegschaal (minstens ± 0,01 g)
  • bokaal 1 l met hermetisch deksel
  • destillatiemateriaal
  • koffiefilter
  • maatbeker
  • maatglas
  • alcohol- of refractometer

Bereiding:

  • alle gedroogde en verse kruiden 4 - 6 weken later macereren
  • destilleren (destillaat is ongeveer 80% vol)
  • 3 maanden op eiken hout laten rijpen of eik chips toevoegen
  • filtreren en versnijden naar 40% vol
  • honing, saffraan en vanille toevoegen
  • nog 3 maanden laten rijpen, filtreren en bottelen
     
 Bron foto 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten